Opdateret [month] [year]

Hvad er ISOFIX og hvordan virker det

IsoFix er en international standard, som bruges til alle sikkerhedspunkterne når man skal montere et barns autostol i en bil. Autostole der ikke benytter sig af IsoFix kan være meget besværlige at montere i bilen, hvilken både gør dem usikre, samtidigt med at det også er tidskrævende og frustrerende, at skulle kæmpe med at montere barnets autostol på en ordentlig måde. I værste tilfælde kan det resultere i at man ikke får autostolen sat ordenligt på plads og der dermed kan rive sig løs fra bilens sæde imens man kører. Med IsoFix, som efterhånden er blevet standard i de fleste biler, er det meget nemmere at montere autostolen på en sikker måde.

Med IsoFix bliver autostolen klikket på plads og dermed forbundet til de sikkerhedspunkterne i bilen på en sikker og nem måde. Det resulterer i, at sikkerheden øges betydeligt, da man ikke ved en fejl kan sætte autostolen forkert på plads. Man kan nemt høre og mærke, når den sidder sikkert i bilen. På den måde undgår man en situation hvor autostolen pludselig begynder at rykke sig rundt imens man kører på motorvejen eller lignende, hvilket kan blive en farlig situation for både dig og dit barn. Det er naturligvis også derfor, at IsoFix er blevet en international standard for sikkerhedspunkterne når man skal montere barnets autostol ved langt de fleste bilmærker.

HVORDAN VIRKER ISOFIX?

IsoFix er to beslag, som sidder mellem bilens sæder og er sat fast direkte på bilens karosseri. Det sikrer, at uanset hvad, så sidder disse beslag, og dermed autostolen, fast. Det er super simpelt at bruge IsoFix beslagene. Med IsoFix’s smarte klikfunktion kan du nemlig bare ”klikke” autostolen på plads og så kan du være helt tryg, når du sætter barnet i autostolen. Derudover gør IsoFix beslagene også processen med at montere autostolen hurtig, nem og sikker. Med andre autostole, som ikke benytter IsoFix, kan man være nødt til at bruge bilens seler til at montere autostolen. Det er både svært og frustrerende, men derudover også usikkert i forhold til at bruge IsoFix. Her kan man nemlig nemt ved en fejl komme til at montere stolen på en løs måde, som resulterer i at den rykker sig løs imens man er ude at køre. Med IsoFix’s klikfunktion kan man ikke undgå at høre og se, når autostolen er installeret korrekt. – Læs mere om hvordan du montere IsoFix beslag her.

Skal du ud at købe ny autostol til dit barn eller et barn der er på vej? Så er det altså med andre ord vigtigt, at du finder en autostol, som er kompatibel med IsoFix. Heldigvis, så er det ikke svært at finde. Næsten alle butikker der sælger autostole, sælger nemlig autostole med IsoFix.

Du kan bl.a. med fordel besøge Kids-World eller Mammashop, som alle har gode autostole der er kompatible med IsoFix i deres sortiment.

Når du skal ud at købe autostol vil du hurtigt bemærke, at der findes autostole i mange forskellige prisklasser. Du kan både købe autostole til nogle få hundrede kroner og autostole til flere tusinde kroner, samt med og uden IsoFix base. Den primære forskel er naturligvis stolens materialer, funktioner og design, men det vigtigste er altid sikkerhed når det gælder autostole.

IsoFix gør sig også gældende for selepuder, hvor den samme klikfunktion sørger for, at selepuden er fastmonteret sikkert til bilens IsoFix-beslag. Ligesom med autostole, gør IsoFix-systemet det hurtigt og nemt at sikre, at selepuden sidder korrekt.

EN SIKKER AUTOSTOL

En sikker autostol er naturligvis en autostol, som giver dit barn så sikre rammer som muligt når i er ude at køre. Men hvad skal man tænke over når man køber og bruger en autostol? Det vil vi gå lidt mere i dybden med her.

Den absolut største grund til at det er vigtigt, at autostolen er naturligvis for at dit elskede barn ikke kommer til skade. Derudover er det dog også vigtigt at nævne, at en autostol der ikke er spændt korrekt fast også giver et klip i kørekortet, samt en bøde. Udover at autostolen skal være spændt korrekt fast, så skal den også passe til barnets størrelse. Med IsoFix har du styr på at den er spændt sikkert fast, så sørg for at vælge en med IsoFix. Derefter handler det bare om at finde en, som passer til din bil og dit barn.

Det kan være en meget god ide at tage dit barn med når du skal ud og købe autostol. På den måde kan du sikre, at i begge to er glade for den. Alle de tekniske ting skal naturligvis være på plads, men derudover er det selvfølgelig også vigtigt, at barnet sidder godt i den. Fire gode råd til når du skal købe en autostol er derfor:

 1. Tjek at barnets vægt og højde passer til autostolen
 2. At selen kan sidde korrekt på barnet imens barnet sidder i autostolen
 3. At autostolen kan monteres korrekt med IsoFix i din bil
 4. At barnet sidder godt i autostolen og synes der er behagelig

Efter du har valgt autostolen, er det også vigtigt, at du tjekker om autostolen er godkendt. Naturligvis vil alle autostole i en butik som THansen eller Ønskebørn typisk være godkendte, men det er stadig en god ide lige at dobbelttjekke. Det gør du ved at kigge efter autostolens E-mærke. Her tjekker du de to første cifre af E-mærket, som skal være enten 03 eller 04. Er de det, så er stolen godkendt og sikker at bruge. Derudover skal stolen også have godkendelsen ”I-Size” som er en gældende godkendelse for autostole der bruger IsoFix.

Autostol med IsoFix til babyer (0-13 kg)

For babyer er det bedst at bruge en bagudvendt babystol. Med denne type autostol sidder babyen spændt fast mod kørselsretningen, hvilket minimerer risikoen for skader på hals og nakke, hvis bilen rammes frontalt. Typisk vil barnet vokse ud af den første autostol når barnet bliver mellem 8 – 13 mdr. Gammel. Du kan se at babyen er vokset ud af autostolen når hovedet er højere end kanten af autostolen eller ved at barnet har overskredet vægtgrænsen. Når dette er tilfældet, skal du købe en større autostol, som du kan læse mere om lige nedenunder.

Angående selen bør du stramme den til det punkt, hvor du lige kan få en flad hånd under selen. Selen skal naturligvis ikke sidde for løst, men den må heller ikke sidde for stramt.

Der er mange nybagte forældre, som går med en frygt for at en bagudvendt autostol er skadelig for babyens ryg. Så længe den bruges med sund fornuft, så er den ikke skadelig for ryggen. Du bør dog ikke bruge autostolen til andet end bilkørsel, da for lang tid i autostolen ikke er godt for babyen. Du bør altså f.eks. ikke have babyen siddende i den derhjemme for at holde babyen i ro. Hvis du skal ud på en lang køretur med babyen, så hold jævnligt pauser, hvor du kan løfte babyen ud af autostolen og give ham eller hende mulighed for at bevæge sig lidt. På den måde er babyen ikke spændt fast i den samme position i for lang tid ad gangen.

Pipa Urbn – caviar

Pipa Urbn er den ideelle løsning til forældre, der søger en let og praktisk babyautostol af høj kvalitet. Med sin revolutionerende grundløse installation via indbyggede ISOFIX-stik og en vægt på kun 3,3 kg er Pipa Urbn det perfekte valg til moderne rejser med din baby. Denne autostol er designet til at give maksimal sikkerhed og komfort og er godkendt til babyer fra 40-75 cm (op til 13 kg).

Når det handler om sikkerhed, har Pipa Urbn det hele. Med Side Impact Protection (SIP) og Aeroflex™ skum, der effektivt absorberer og spreder energi, kan du være sikker på, at din baby er i gode hænder, uanset hvor turen går hen. Den inkluderede ISOFIX-lås gør installationen nem og hurtig, mens det patenterede Tailor tech™ memoryskum i nakkestøtten sikrer en behagelig og tilpasset pasform til din baby.

Komfort er også en prioritet med Pipa Urbn. Den aftagelige UPF 50+ solskærm beskytter din baby mod solens skadelige stråler, mens det ekstra store peek-a-boo-vindue og det ikoniske Dream drape™ håndtag giver din baby mulighed for at hvile i fredelige omgivelser. Med luksuriøst kunstlæderbærehåndtag og miljøvenlige materialer som merinould og TENCEL™ lyocell fiberblanding er Pipa Urbn både stilfuld og bæredygtig.

Gør din rejse med din baby til en leg med Pipa Urbn. Kombiner den med en Nuna-kørestol for det ultimative moderne rejsesystem, og nyd bekvemmeligheden ved énhånds udløsning til hurtig ind- og udstigning. Fra dens lette design til dens innovative sikkerheds- og komfortfunktioner er Pipa Urbn det perfekte valg for forældre, der ønsker det bedste for deres babyer.

Pris 2.236,-

Britax Römer Dualfix M i-SIZE Autostol - Blue Marble

Dualfix M i-SIZE Autostol – Blue Marble

Britax Römer Dualfix M iSize Autostol i Blue Marble er den perfekte løsning til familien på farten, som ønsker en sikker rejse med deres barn. Denne model er ECE R129 certificeret, og kan bruges fra barnet er fire måneder, og til det er 4 år.

Stolen har 360 graders rotation, hvilket gør det ekstra nemt at spænde dit barn fast i stolen, samtidig med at stolen kan være bagudvendt samt fremadvendt.

Autostolen har hele 12 forskellige liggestillinger samt en justerbar sikkerhedsbølje, som giver den ultimative komfort. Den bløde hoved- samt sidestøtterne er polstret godt, hvilket mindsker risikoen for kvæstelser i forbindelse med en sidekollision. Sædebetrækket kan desuden nemt tages af, og vaskes i vaskemaskinen.

Pris 3699,-

Maxi Cosi Autostol – CabrioFix i-Size

Denne autostol er designet til spædbørn og kræver en separat base til montering.

Med en 3-punkts sikkerhedssele og godt polstrede skulderstropper sikres barnets komfort. Stolen inkluderer en babyindsats, der giver en sikker og tæt pasform til de allermindste. En integreret solskærm med UV-beskyttelse på +50 beskytter dit barn mod solens stråler.

Denne model er i-size certificeret, hvilket sikrer, at den opfylder de seneste og mest strikse sikkerhedsstandarder.

Stolens ydre skal er fremstillet af stødabsorberende materiale, der minimerer skader ved kollisioner. Den indeholder også det avancerede SPS+ (Side Protection System Plus), der beskytter barnet ved sidekollisioner.

Det aftagelige betræk kan nemt maskinvaskes.

Autostolen er kompatibel med mange Maxi Cosi klapvogne og klikkes nemt på plads.

Pris 1.399,-

Autostol med IsoFix 1-4 år (9 – 18 kg)

Når barnet er blevet lidt ældre og er mellem de 1 – 4 år, eller 9 – 18 kg, så er det stadig bedst at vælge en bagudvendt autostol. Det er det af samme årsager, som da barnet var en lille baby. Det minimerer risikoen for skader ved en frontal kollision og er derudover også det bedste for barnets ryg. En bagudvendt autostol er dog lidt mere krævende i forhold til plads, så hvis du har en lille bil, så er det en god ide lige at tjekke om der er plads til den inden du køber den.

Man må aldrig placere en bagudvendt autostol foran en airbag. Udløses airbaggen er det livsfarligt for barnet. Derudover er det også forbudt. Derfor vil man typisk placere autostolen på bagsæder, da man dermed helt undgår risikoen for dette. Du kan dog også placere den på forsædet, hvis du slår airbaggen fra. Så er det bare ekstremt vigtigt, at du husker at slå airbaggen fra hver eneste gang du har barnet med i bilen. Dertil skal du også være opmærksom på, at det ikke er alle biler som har IsoFix-beslag i forsædet, hvilket betyder, at du skal ud og have fat i en auto uden IsoFix til forsødet.

Dualfix2 R – Cosmo 9-18 kg

Denne Britax Römer autostol er ideel til større børn. Den fastgøres ved hjælp af ISOFIX og bilens 3-punktsele eller blot bilens almindelige sele. Indtil barnet når en højde på 102 cm, bruges ISOFIX og et anker til montering. Efter 100 cm kan man vælge at kombinere ISOFIX med bilens 3-punktsele eller bruge bilens sele alene. Ankret fungerer som en stabiliserende funktion. Autostolen har en V-formet sele øverst, som fæstnes til en ISOFIX-krog, der findes i de fleste biler enten bag på bagsædet, i loftet eller ved bagagerummet.

Op til en alder af 5 år eller en vægt på 15 kg fastgøres barnet i autostolen med bilens 3-punktsele. Herefter bruges bilens sele alene. Alternativt kan barnet også sikres med autostolens 5-punktsele indtil en vægt på 21 kg.

Sædet kan justeres til en let tilbagelænet position for optimal komfort, og stolens betræk er aftageligt og maskinvaskbart.

Denne model er i-size certificeret, hvilket garanterer at den opfylder de seneste høje sikkerhedsstandarder.

Pris 3.199,-

Autostol med IsoFix 4-10 år (15 – 36 kg)

Når barnet fylder 3-4 år, så er det typisk tid til at skifte autostolen ud med en selepude med ryglæn. En selepude løfter dit barn lidt op og sikrer, at barnet sidder korrekt i forhold til selen. Selen skal gå hen over skulderen og hoften. En selepude er godkendt til børn på mellem 15 – 36 kg.

Det er vigtigt, at du aldrig placerer selen under barnets arm. Det er både farligt for barnet, men også ulovligt. Trykket fra selen under en ulykke kan nemlig give alvorlige skader på barnets indre organer. Selen skal med andre ord altid sidde korrekt, hvilket er foran kroppen og over skulderen.

Cybex Solution T i-fix

Solution T i-Fix autostolen er ikke blot en investering i sikkerhed, men også i langvarig komfort for dit barn fra ca. 3 op til 12 år. Med en imponerende levetid på ni år vil denne autostol være den ideelle følgesvend gennem alle barndommens faser. Sikkerheden er i top med en række innovative funktioner, herunder en patenteret tilbagelænet nakkestøtte, der hjælper med at opretholde dit barns hovedsikkerhed under hele rejsen.

Autostolens avancerede lineære sidekollisionsbeskyttelse (LSP) er en unik kombination af design, sikkerhed og funktionalitet. Den aktiveres automatisk før montering, hvilket markant øger sikkerheden ved en eventuel sidekollision. Den tilbagelænede nakkestøtte er designet til at vippe barnets hoved let tilbage, hvilket forhindrer det i at falde frem under søvn og skaber en beskyttet position i tilfælde af en sidekollision – hele syv gange sikrere end alternativer uden denne funktion.

Specifikationer:

 • Tre positioner for optimal komfort, uanset om barnet er vågent eller sovende.
 • 12 højdeindstillinger og automatisk breddejustering for hurtig reaktion på pludselige vækstspring.
 • All-round luftventilation sikrer behagelige sædetemperaturer året rundt, og specialdesignet 3D-netstruktur forbedrer åndbarheden op til seks gange.
 • ISOFIX-systemet gør montering i køretøjet enkel, og visuelle indikatorer sikrer korrekt installation.
 • Tilbagelænende ryglæn tilpasser sig ethvert køretøjssæde for øget kørselskomfort.
 • Energiabsorberende skal reducerer slagkraften med mere end 20% for øget sikkerhed.

Cybex Solution T i-Fix har opnået imponerende testresultater og er kåret som testvinder af ADAC og Stiftung Warentest i kategorien autostole fra 4-12 år med en score på 2,0. Med dens innovative design og forbedrede luftventilation er dette ikke blot en autostol, men den perfekte løsning for børn, der ønsker sikkerhed og kølig komfort på alle ture.

Pris 1.849,-

britax rømer kidfix 2 r autostol

KidFix² R – I-MAX 15-36 kg

Britax Römer KidFix² R Autostol er den perfekte løsning til familien på farten og ønsker en sikker rejse med deres barn.

Denne model kan bruges fra barnet er 3,5 til 12 år gammelt med sin supersmarte og justerbare hovedstøtte og ryglæn med 3-punktssele samt Secure Guard, som holder skødbæltet i en mere behagelig position over bækkenet, hvilket minimerer mavesmerter. 

Det bløde hoved- samt sidestøttere er godt polstrede og ergonomiske, så de mindsker risikoen for kvæstelser i forbindelse med en sidekollision.

Når barnet vokser til over 135 centimeter kan du tage ryglænet af for mere fleksibilitet. Derudover kan sædebetrækket også nemt tages af, så det kan vaskes i vaskemaskinen. 

Pris 1099,-

FORDELE VED ISOFIX

Hvis du har taget dig tiden til at læse hele teksten igennem, så kender du allerede til de mange fordele der er ved at bruge IsoFix. Her er dog lige en liste over fordelene:

 • Det er den sikreste måde at montere en autostol
 • Det er nemt og hurtigt
 • Det er den internationale standard og næsten alle nye biler bruger IsoFix
 • Du undgår besværet med at skulle binde autostolen fast med seler
 • Du kan ikke undgå at opdage, hvis stolen sidder forkert